bih logo

×

Upozorenje

Neuspješno učitavanje XML datoteke

Breza

Općina Breza se prostire na teritoriji od 83 km2 i broji oko 17.000 stanovnika.
Nalazi se u sastavu Zeničko - dobojskog kantona i granici sa četiri općine: Ilijaš, Kakanj, Vareš i Visoko. Geografski položaj, konfiguracija i kvalitet tla, klima, područje bogato vodom, historijsko naslijeđe te postojeći ugostiteljski i sportsko - rekreativni objekti, predstavljaju vrijednu perspektivu za razvoj turističke privrede.

Breza kao naselje u historijskim karakteristikama datira od drugog stoljeća naše ere sa imenom "Hedum Kastelum" (naseljena tvrđava).

Danas je Breza pitomo i živopisno mjesto, smješteno u kotlini rijeke Stavnje, uz koju se, prema riječima jednog engleskog putopisca iz 1875.godine, "pribio najljepši klanac na svijetu", tvrdeći da "nikad nije vidio ništa što bi ga nadmašilo" i očito da je priroda ovdje bila više nego izdašna. Istovremeno, brojni arheološki ostaci na čelu sa monumentalnom kasnoantičkom bazilikom iz VI stoljeća, svjedoče o Brezi kao važnom mjestu susreta ranih kultura i civilizacija.

Olimpijski i dječiji bazeni sa termalnom vodom oko 20°, u zelenom srcu naselja, te brojna brdsko-planinska izletišta na domaku grada, pružaju neslućene mogućnosti za sportsko - rekreativne djelatnosti, lov i ribolov, te seoski i vjerski turizam.

Breza - Video

Breza - Vrijeme

Breza

Breza - Mapa