bih logo

×

Upozorenje

Neuspješno učitavanje XML datoteke

Maglaj

Grad Maglaj smješten je uz magistralni put M-17, između Zenice i Doboja, na desnoj obali rijeke Bosne.  Nastao je u 15. stoljeću, a danas ima oko 43.000 stanovnika.

Još i danas ga krasi prelijepa tvrđava Gradina sa pet pratećih kuća (Dizdareva, Kapi, Širbegova, Kapetanova i  Sahat-kula). Sve one, zajedno sa Tvrđavom, pričaju burnu historiju ovog kraja, a od vjerskih objekata historijsku težinu ima Kuršumlija ili Jusuf-pašina džamija, stara preko 500 godina.

Nasuprot starom dijelu grada, lijeva obala Bosne nosi moderni, industrijsko-urbani dio iz koga je ovaj crpio, materijalnu osnovu svog življenja, decenijama ugoščujući brojne privrednike iz cijelog svijeta.

Ovaj malo gradić poznat je i po tvornici "Natron", koja je osnovana je kao mala tvornica 1956. godine. Već na početku svog postojanja u tvornici su korištene najsavremenije proizvodne metode uporedive sa onima vodećih svjetskih firmi iz te oblasti. "Natron" je bio najveċi proizvođač natron papira i ambalaže na Balkanu i jedan od najvećih proizovođača u Evropi. Natronov integrisani prozivodni proces uključuje: uzgoj četinarskog drveta, prozivodnju električne energije, industrijske vode i pare,prozivodnju sulfatne celuloze, natron papira i modernih materijala za pakovanje. Natron je privatiziran od o1.05. 2005. godine i radi kao firma Natron - Hayat.

Svake godine, ljeti, održava se zabavno-muzička manifestacija Studentsko ljeto, koja je proizvela i afirmirala neke danas poznate muzičke interpretatore.

Maglaj - Video

Maglaj - Vrijeme

Maglaj

Maglaj - Mapa