bih logo

×

Upozorenje

Neuspješno učitavanje XML datoteke

Vareš

Vareš je brdski gradić s nadmorskom visinom od 829 metara koji se smjestio u kotlini rječice Stavnje, 45 km od Sarajeva, a okružen visokim planinskim masivima: Kapijom, Stijenama, Zvijezdom i Perunom.

Golemo rudno bogatstvo se krije ispod površine vareških brda, pa postoje tragovi da se tu kopala željezna rudača i talilo željezo još u antičko vrijeme. Na rudištu zvanom Smreka nađene su rudarske svjetiljke i alat iz rimskoga doba i ploča sa natpisom Villicius Procurator, što je označavalo nadglednika važnog rudnika. Vareško selo Dubošticu kralj Tvrtko je smatrao riznicom svoga kraljevstva, jer je bilo središte rudarstva toga kraja.

Perivojska ljepota ovog mjesta daje mu neslućene mogućnosti za razvoj ljetnog i zimskog turizma, seoskog posebno, pri čemu, ljubaznost ovdašnjih ljudi može služiti kao primjer gostoprimstva. Ispresijecana bistrim potocima i pjenušavim brzacima punim pastrmke, planinska ljepotica Zvijezda pruža lijek za dušu i oči posjetilaca.

Ribnjaci na Pogaru i Stricama,  Orlja sa ribljim bazenima, Jozo Klarić sa svojim seoskim domaćinstvom, selo Očevija sa kovačima i starovjekovnim kovačnicama na vodeni pogon te utvrda Bobovac čine ambijentalno neopisivi ures Vareša.

Sve je dostupno pješke i automobilom, a sve zajedno pruža izvanrednu priliku za aktivni odmor, duge šetnje, skijanje i rekreaciju.

Vareš - Video

Vareš - Vrijeme

Vareš

Vareš - Mapa