bih logo

×

Upozorenje

Neuspješno učitavanje XML datoteke

Visoko

Općina i grad Visoko nalazi se na raskrsnici puteva, u središtu regiona Sarajevo - Zenica i zauzima prostor od 232 km2, koji naseljava oko 44.000 stanovnika.

Kao grad Visoko i predgrade Podvisoki pominje se prvi put 1355. godine. Visoko je povijesna prijestolnica bosanskih kraljeva koji je imao jaku dubrovačku koloniju i carinu, što potvrđuje povelja kralja Tvrtka I Kotromanića iz 1355. godine, izdate u Visokom.

Duhovnost Visokog simbolizira stara Tabhanska džamija, izgrađena kao vakuf visočkih tabaka (zanatlije koje su se bavile preradom kože), stari Franjevački samostan koji je 1697.godine razoren, a kasnije obnovljen i još uvijek u funkciji te crkva svetog Prokopija, koja se nalazi u naselju Podvisoki.

Inače, Visoko slovi kao grad poduzetnih ljudi i trgovaca koji znaju svoj posao.

Danas, u cijelom svijetu, Visoko je poznato kao arheološka destinacija i mjesto piramidalnog kompleksa sa dobrom perspektivom da Bosanska piramida Sunca i druge svojim konačnim pomaljanjem iz zemljine utrobe, promijene arheološko - civilizacijsku i historijsku sliku ne samo Bosne i Hercegovine, nego i cijelog svijeta.

Visoko - Video

Visoko - Vrijeme

Visoko

Visoko - Mapa