bih logo

×

Upozorenje

Neuspješno učitavanje XML datoteke

Vranduk

Kontakt Osoba: Muzej grada Zenice
Tel: +387 32 209 515


Utvrda Vranduk – nalazi se na oko 14 kilometara nizvodno od grada Zenice. Izgrađen je na stijeni iznad klisure, ispod koje rijeka Bosna svojim polulučnim tokom gradi prirodni ukras i zaštitu.
U srednjem vijeku Vranduk je bio jedan u nizu kraljevskih gradova, u kome su stolovali bosanski kralj Stjepan Ostoja, nešto kasnije i posljednji bosanski kralj Stjepan Tomaš, kao i njegov protivnik protukralj Radivoje. Prvi spomen Vranduka datira od 11. marta 1410. godine, u žalbi dubrovačkih građana upučenoj ugarskom kralju Sigismundu na postupak njegovih vojnika.

U periodu Osmansko-turske vlasti tvrđava krije mračne uspomene kao politički zatvor, u kojem su živote skončali brojni politički krivci i to pretežno kadije i muftije. Godine 1697. za vrijeme razornog pohoda Eugena Savojskog, kada je gotovo čitava Bosna ostala u pepelu i dimu, Vrandučka tvrđava je ostala jedina neosvojena.

Grad i tvrđava Vranduk je stoljećima odolijevao svakojakim neprijateljima, nepogodama, da li ljudskim ili elementarnim, ali je skoro uvijek vješto istrajavala čuvajući od davnine naziv "Kapija Bosne". I samo njegovo ime – Vranduk, za koje se pretpostavlja da je izvedeno od riječi branduk (braniti), dovoljno govori o njegovoj ulozi koju je odigrao u historiji Bosne.

U neposrednoj blizini nalazi se Sultan Mehmed Fatihova (Carska) džamija za koju se smatra da je izgrađena u ime Sultana Mehmeda II el-Fatiha i za vrijeme njegove vladavine u periodu od 1451-1481. godine. Prema tome, Vranduk spada među prva mjesta u Bosni i Hercegovini u kojima je podignuta džamija.

Grad Vranduk-srednjovjekovna utvrda sa džamijom proglašena je Nacionalnim spomenikom. 

Zenica - Video

Zenica - Vrijeme

Zenica

Zenica - Mapa