bih logo

×

Upozorenje

Neuspješno učitavanje XML datoteke

Crkva Svetog Ilije

Graditeljska cjelina - Crkva sv. Ilije sa župnim uredom u Zenici proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.
Nacionalni spomenik čine objekti crkve i župnoga ureda i pripadajući park izmedu ta dva objekta.

Prvobitna župna crkva u Zenici izgrađena je 1870. god., a sada postoječa 1909.-1910., po projektu Josipa Vancaša. Na njoj prevladavaju arhitektonski oblici secesije.
U crkvi se nalazi glavni oltar iz god. 1837. s reljefom Sv. Ilije i skulpturama Sv. Barbare i Sv. Florijana. Na zvoniku crkve nalaze se tri zvona.

Sadašnja župna kuća izgrađena je 1910. godine, a 1930. je rekonstruirana i znatno proširena. U vrijeme nakon Drugog svjetskog rata, tadašnja vlast oduzela je dio prostorija (oko 200 četvornih metara - tri dvosobna stana), koji su vraćeni tek 1993. godine.

Crkva posjeduje orgulje (8 registara) koje je 1933.godine poklonio visoki činovnik željezare Faulend. Orgulje je izgradila tvrtka Heferer iz Zagreba. Od drugih instrumenata postoje električne orgulje, harmonij i gitare.

Franjevački redovnici u okviru svoga rada imali su zadatak obrazovati, educirati lokalno stanovništvo. O tome svjedoči dokument čuvan u arhivu samostana Guča Gora, koji govori o postojanju osnovne škole u Zenici 1878.godine, koja je brojala oko 40 učenika.
Rad na polju obrazovanja i edukacije pocetkom XX stoljeća na području Zenice preuzimaju časne sestre reda Presvete krvi Isusove, koje su vodile osnovnu i srednju školu sve do kraja II svjetskog rata, u objektu danas poznatom kao Kloster.

 

Zenica - Video

Zenica - Vrijeme

Zenica

Zenica - Mapa