bih logo

×

Upozorenje

Neuspješno učitavanje XML datoteke

Zadruga Vardište

Adresa: Vardište bb Breza
Mobitel: +387 61 973 560
Web: http://www.zadrugavardiste.org
Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.


Brdsko selo Vardište, u blizini Breze je mjesto na kojem između mira prirode i prekrasnog pogleda na bosanske planine, možete provesti vrijeme uronjeni u bosansku tradiciju.

Selo Vardište nalazi se u općini Breza, na brdsko planinskim predjelima nedaleko od Sarajeva, Kraljeve Sutjeske, Vareša i Visokog.
Broji oko 80 domaćinstava i raspolaže sa svim modernim infrastrukturama, te je jedno od rijetkih mjesta koje se snabdijeva čistom izvorskom vodom.

Prisustvo turbeta i stećaka je dokaz da je Vardište bogato kulturnim naslijeđem i tradicijom. Vardište ima takav geografski položaj, da se iz njega mogu vidjeti okolna urbana mjesta: Visoko, Breza i Vareš, kao i prekrasna panorama bosanskih planina.

Zadruga "Vardište" nudi prenočište i domaću prirodnu hranu spremljenu prema tradicionalnim receptima.
Ovdje se može šetati selom i okolnim stazama, baviti se biciklizmom, brati šumske plodove, ljekovito bilje i gljive ili provoditi vrijeme sa mještanima. U kuhinji žene će podijeliti sa vama tradicionalne recepte i imat ćete priliku probati bosansku pitu, bosanski lonac i baklavu, te učestovati u njihovoj pripremi. A u radionici za ručni rad mještani će vam pokazati kako se tkaju bosanski ćilimi, ponjave i serdžade.

 

Breza - Video

Breza - Vrijeme

Breza

Breza - Mapa